Tjäna Pengar på Blogg – Affiliate

Affiliate marketing växer. Jag minns när jag började med affiliate marketing. Jag var en nykläckt student som ramlade in på något forum om Clickbank. Efter det var jag fast. Men jag minns också att jag ofta fick frågan om vad affiliate marketing faktiskt är. Även, om den frågan är mer sällsynt idag – tänkte jag berätta för er. När jag hade tagit studenten drömde i alla fall jag om ett arbete med frihet. Jag var inte ensam. Förutom friheten som affiliate marketing bidrar till, kan jag nu i efterhand även påstå att tiden på jobbet är något reducerad. Det finns en undersökning som menar att gemene affiliate lägger ca 2 timmar per dag på sina projekt.

Passiv inkomst

Förutom det vi redan nämn innebär affiliate marketing en passiv inkomst. Vad som menas med en passiv inkomst är helt enkelt att diverse sätten som du kan tjäna pengar på blogg exempelvis, sker passivt. Kunderna hittar till dig, de tar del av samma information och om de gillar det du skriver genererar du en inkomst. Den blir således passiv. Så skillnaden mellan en aktiv och passiv inkomst är helt enkelt att den aktiva inkomsten förutsätter att du är där och övertalar kunden om din produkt. Medan den passiva genererar avkastning i bakgrunden.

Hur kan man tjäna pengar på blogg?

Den korta versioner är helt enkelt att du skapar ett affiliate nätverk och genom det genereras din passiva inkomst. Det sker främst genom sökoptimering eller sociala media. Vi kommer att ge ut diverse guider som beskriver exakt hur det går till. Men kortfattat handlar det om att du skapar innehåll på din blogg, vilket genererar läsare. Sedan marknadsför du olika produkter. Om dina läsare klickar sig vidare och köper produkten i fråga – tjänar du pengar på din blogg. Anledningen till att jag beskriver hur du kan tjäna pengar på blogg är för att det är det enklaste sättet. Det krävs inga programmeringskunskaper eller dylikt. Du behöver bara starta en wordpressblogg och börja skriva. Och jag skulle rekomendera att du börjar redan idag genom att välja en nisch.

Välja Nisch

Det betyder helt enkelt att du väljer ett område som du vill rikta in dig på. Om du vill kränga rakapparater (exempelvis) bör din sida handla om rakapparater. Det finns ett par steg här som är viktiga när du ska välja nisch. Vi tar rakapparater som ett exempel. Om man googlar på rakapparater idag, får man fram följande: De som äger det här nyckelordet är hemsidor med hög auktoritet. Det är således omöjligt att knipa första platsen här, dessutom återfinns mängder av annonser som är inriktad vid nyckelordet. Detta är alltså ett svårt nyckelord. Men, istället för att använda nyckelordet ”rakapparater” testar vi med ”vilken rakapparat är bäst”: Den här sökordskombinationen får ca 500 sökningar varje måndag. Och som du ser, finns det inte en enda sida som har använts sig av just den kombinationen. De sidor som visas högst upp har vissa ord från den, men ingen använder hela. Här finns det alltså anledning att börja skriva ihop ett inlägg om de bästa rakapparaterna. Det handlar alltså om att välja en nisch, därefter nischa den ännu mer. Hitta kombinationer av nyckelord som inte har använts men som kunder söker på. Och, akta dig för sidor med aukoritet. Det är klart att det går att vinna över dessa, men fighten kan ta lång tid. Därför är det bättre att hitta kombinationer av sökord och använda sig av dessa.

Kan vem som helst bli en affiliate?

Nej, faktiskt inte. Det krävs faktiskt vissa saker. Bland annat måste du kunna producera innehåll och vad som menas med det är helt enkelt; du måste kunna formulera dig så att Google rankar din sida någurlunda högt upp, samt – du måste kunna formulera dig så att dina läsare 1) förstår vad du skriver och 2) blir inspirerade av din text. Men det viktigaste av allt är att du är ihärdig. Många tröttnar efter några veckor. Vilket är dumt, eftersom de flesta metoder och sökoptimering tar flera månader innan de ger avkastning. Om du vill bli en affiliate bör du alltså räkna med att det kommer ta minst 2 månader innan dina texter kan generera någon avkastning. Speciellt om trafiken baseras på SEO. Om du marknadsför dina produkter genom social media kan avkastningen komma tidigare.

Svenska affiliates

Ett sista råd jag vill ge dig som läser detta är att ge upp den engelska marknaden. Anledningen är enkel, du konkurrerar med dem absolut bästa i spelet. Dessutom besitter de en otrolig fördel gentemot dig. De är bättre på det engelska språket. Om vi utgår från att du är svensk och engelska är ditt andraspråk det vill säga. Google har genomgått flera förändringar de senaste åren när det kommer till SEO. Just nu handlar det inte så mycket om link buildning, utan snarare om innehållet. Därför skulle jag råda dig till att rikta dig mot en svensk publik. Dessutom, förutom att du behärskar språket bättre är den svenska affiliate marknaden relativt ostörd. Det betyder att det är enklare för dig att ta en plats för googles förstasida. Med samma innehåll.